Chiptuning is een vrij veel voorkomende term die al geruime tijd bestaat. Het begon als een vereniging voor mensen die van raceauto’s houden. Maar tegenwoordig zijn er meer dan 50 miljoen enthousiastelingen over de hele wereld die zich met deze sport bezighouden. Dus waar gaat het allemaal over?

Chiptuning is niets anders dan het mechanisch afstemmen van uw voertuig. Dit betekent simpelweg dat je de motor afstemt zodat hij goed loopt en meer vermogen afgeeft. Chiptuning is iets heel bekend bij mensen wiens grootste passie in auto’s ligt, met name snelle auto’s, meer snelheid, meer vermogen of brandstofbesparing. Maar voor mensen die niet weten wat het betekent, laat me het u uitleggen. Kortom, het is de aanpassing van een voertuig door de carrosseriestructuur, ophanging, motor en andere interne componenten te veranderen.

De belangrijkste reden waarom chiptuning werkt, is door de luchtstroom in de motor te vergroten, waardoor de prestaties van de motor toenemen. Hoe wordt dit gedaan? Wat er in feite gebeurt, is dat we door kleine wijzigingen aan de ophanging, de timing van de motor of de installatie van een elektronische regeleenheid, de output van de auto kunnen vergroten. Wat we moeten doen, is de werking van deze elektronische regeleenheden en het effect ervan op het wijzigen van de prestaties van de auto begrijpen.

Nu u het concept van chiptuning begrijpt, is het belangrijk dat u leert hoe het werkt en hoe u het in uw auto kunt gebruiken. Over het algemeen omvat chiptuning het gebruik van de injector en de brandstoftuner. De injector wordt gebruikt om brandstof aan de motor toe te voegen, terwijl de brandstoftuner wordt gebruikt om het brandstofinjectiesysteem van de auto te wijzigen of opnieuw in te stellen. Dit wordt meestal bereikt door het volledig gereviseerde verbrandingsmotorsysteem van het voertuig aan te passen of te veranderen, zodat de brandstofinjectoren en de brandstoftuner niet goed kunnen werken. Over het algemeen kunnen zowel injectoren als benzinetuners aan een auto worden toegevoegd, maar normaal worden eerst de injectoren geïnstalleerd en daarna wordt de brandstoftuner geïnstalleerd.

Een ander idee over chiptuning is dat het ook opnieuw kan worden toegewezen. Met opnieuw toewijzen wordt bedoeld dat de standaard fabrieksinstelling voor een bepaald deel van het systeem wordt gewijzigd om betere prestaties of een betere brandstofefficiëntie te geven. Als u bijvoorbeeld een betere brandstofefficiëntie uit uw auto wilt halen, kunt u de olievuldop verwijderen en deze opnieuw toewijzen zodat deze naar voren wijst in plaats van naar achteren. Het opnieuw toewijzen wordt normaal gesproken gedaan voor specifieke onderdelen van een voertuig om ze beter te laten werken.

Als u erover denkt om zelf chiptuning uit te voeren, zijn er enkele belangrijke dingen die u moet onthouden. Allereerst moet u ervoor zorgen dat u voldoende ervaring heeft met dit soort wijzigingen. De reden hiervoor is dat u de exacte probleemgebieden van uw motor moet kunnen identificeren en ook hoe u ze kunt oplossen, zodat u meer pk’s kunt krijgen. Houd er ook rekening mee dat het enige tijd zal duren voordat je hier echt goed in begint te worden, en dat je misschien wat proefritten moet doen om er zeker van te zijn dat alles correct werkt. Het mooie is dat je na een paar runs meer pk’s krijgt dan voorheen.

Chiptuning & Ecotuning | Chip Performance 

Klik hier voor meer informatie Chipperformance.nl